:: TERHANGAT DI PASARAN ::

Isnin, 9 Januari 2012

VIRUS RAMNI SERANG 45,000 AKAUN FACEBOOK EROPAH

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Virus ramni telah menyerang 45,000 akaun pengguna laman sosial, Facebook di Eropah telah sehingga menyebabkan mereka terpaksa menukar kata laluan secara serta-merta..
MENLO PARK - Sebanyak 45,000 akaun pengguna laman sosial, Facebook di Eropah telah diserang virus ramni sehingga menyebabkan mereka terpaksa menukar kata laluan secara serta-merta.

Sementara itu, agensi keselamatan siber, vendorSeculert melaporkan puluhan ribu akaun pengguna Facebook di Perancis dan Britain telah digodam pihak tidak bertanggungjawab untuk mendapatkan nama dan kata laluan mereka.

Ini kerana hasil siasatan mereka mendapati kebanyakan pengguna menggunakan kata laluan yang sama untuk perkhidmatan dalam talian lain dan ia telah menjadi antara sebab penjenayah mahu mendapatkan maklumat dengan mudah melalui serangan virus itu.

Jurucakap Facebook menyatakan pengguna boleh melindungi akaun dengan tidak menekan mana-mana pautan asing dan mencurigakan yang muncul secara tiba-tiba pada halaman mereka.


Sumber: Sinar Harian


P/S: Bukan setakat Eropah.. Kat Asia pun banyak je virus Facebook.. Grrrrrr..

Sekian, Wassalam

1 ulasan:

ahsfantasy24 berkata...

bahaya sekarang,
hackers memang takde keje
mlainkan mnyusahkan hidup orang.. huu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MENU ::

Dunia (142) Tempatan (90) Informasi (77) Kewangan (51) Unit Amanah (44) Video (36) Artis (22) Gosip (17) Pelik (16) Misteri (14) Seram (12) Filem (10) Gambar (10) Agama (9) Muzik (9) Atlet (8) Band (7) Raja Lawak (7) Lirik (6) Segmen (6) Sukan (6) Takaful (5) Kesihatan (4) Bloglist (3) Bola Sepak (3) Hukum (3) Produk (3) Ajaib (2) Blog (2) Blogger (2) Blogging (2) Novel (2) PRS (2) Gusti (1) Kerjaya (1) Personal (1)